Nowoczesne metody leczenia kręgosłupa z wykorzystaniem implantów - https://trzewiczek.pl/historia-i-rozwoj-implantu-diam-w-leczeniu-schorzen-kregoslupa/ - Wprowadzenie implantów do kręgosłupa odbywa się za pomocą minimalnie inwazyjnych technik chirurgicznych, co skraca czas rekonwalescencji i minimalizuje ryzyko powikłań.

Skrobia pszenna i inne dodatki spożywcze. Jaka jest ich rola w produkcji żywności?

by:

dietazdrowie

Przemysł spożywczy korzysta z rozmaitych dodatków do żywności. Ich dodanie do produkty ma spowodować określony skutek. Warto więc wiedzieć, co najczęściej wykorzystuje się podczas produkcji żywności.

 

Konserwanty, czyli co?

Pod tym terminem kryją się wszelkie środki chemiczne lub mieszaniny związków, które powodują wydłużenie terminu przydatności do spożycia. Zapobiegają one także rozwojowi bakterii, wirusów i grzybów. Konserwanty stosowane w żywności znajdują się na liście dodatków „E” pod numerami od 200 do 299. Dopuszczenie ich do użytku wiąże się ze spełnieniem szeregu rygorystycznych kryteriów. Muszą być niezawodne i skutecznie hamować rozwój wszelkich drobnoustrojów. Nie mogą też wpływać na pogorszenie naszego zdrowia, czy właściwości produktu. Warto więc opierać się przede wszystkim na konserwantach naturalnych. Zaliczymy do nich chociażby sól kuchenną, ocet, cukier, a nawet substancje wprowadzane z dymem wędzarniczym. Jeśli chodzi o środki chemiczne to należy tu wspomnieć chociażby o antybiotykach, antyseptykach, witaminach, barwnikach, a także przeciwutleniaczach.

 

Z czego korzysta przemysł mięsny?

Podczas produkcji wędlin także wykorzystuje się różne dodatki. Ich obecność jest tutaj bardzo istotna. Warto wspomnieć o fosforanach oraz białku wieprzowym. Pierwsze z nich odpowiadają za wydłużenie przydatności do spożycia. Są one oznaczone symbolami od E338 do E452. Znajdziemy tu osiem substancji. Zaletą fosforanów jest to, że zatrzymują wodę podczas obróbki termicznej i wykazują działanie emulgujące oraz bakteriostatyczne. Białko wieprzowe zaś należy do najbardziej wartościowych protein. Pozyskuje się je z wieprzowych skór, dzięki czemu zawiera ono duże ilości kolagenu. W ten sposób proces produkcji zostaje przyspieszony, a jakość wyrobów ulega znacznej poprawie. To dzięki niemu wędlina ma lepszą strukturę i atrakcyjny wygląd. Białko wieprzowe poprawia też proces fermentacji i suszenia. Tak przeprowadzony proces sprawia, że końcowy produkt nie psuje się i jest bardziej przystępny do konsumpcji.

 

Skrobia pszenna – kiedy jest stosowana?

Skrobia pszenna także jest wykorzystywana podczas produkcji żywności. Otrzymuje się ją z pszenicy w procesie wielostopniowego mielenia, separowania i wymywania. Po odwodnieniu i suszeniu mieli się ją ponownie i tak powstaje kolejny dodatek do żywności. Jej obecność w procesie produkcyjnym poprawia teksturę i wiązanie wody. Często stosuje się ją do produkcji wyrobów bezglutenowych, a także jako środek wypełniający. Skrobia pszenna poprawia stabilność produktu zarówno podczas obróbki termicznej, jak i w czasie przechowywania.  Dystrybucją tego i innych dodatków zajmuje się wiele firm. Jedną z nich znajdziesz tutaj http://overlack.com.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/przemysl-miesny-drobiarski-i-rybny/. Wybierając sprawdzonych dostawców będziemy mieć pewność, że dodatki są wysokiej jakości i nie wpłyną negatywnie na produkt. Skrobia pszenna pojawia się także w wyrobach garmażeryjnych, konserwach warzywno-mięsnych, czy w pieczywie. Ma więc bardzo szerokie zastosowanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *