Podstawowe zasady łącznia win z potrawami

by:

Porady

Wino i jedzenie towarzyszą sobie od wieków. Wino jest bowiem doskonałym dodatkiem i uzupełnieniem do wielu rodzajów potraw. Odpowiednio dobrane wino potrafi każdy posiłek zmienić w wykwintną ucztę. Aby jednak w pełni odkryć jego walory smakowe, należy wiedzieć, w jaki sposób łączyć ten rodzaj trunku z potrawami. Podstawowa, najprostsza do zapamiętania reguła mówi, aby „ciężar” wina dopasować do „ciężaru” głównego składnika potrawy. Zasad tych istnieje jednak znacznie więcej, a jeśli nie jesteś ekspertem w tej dziedzinie, możesz poznać je właśnie tutaj.

Wina białe

Ten rodzaj (zwłaszcza wina wytrawne i kwaśne) podaje się głównie tuż przed posiłkiem jako aperitif. Zabieg ten pomaga w poprawieniu pracy żołądka i przyspieszeniu trawienia. Wina białe są znacznie lżejsze i delikatniejsze niż wina czerwone, dlatego ich słodsze odmiany, w których wyczuwalny jest aromat owoców, świetnie pasują do warzyw, ryb i owoców morza. Białe wina słodkie idealnie komponują się natomiast z ciastami, deserami z czekoladą oraz ze słodkościami, w których jednym ze składników jest krem lub śmietana. Te cięższe z kolei wybornie dopełniają smak ryb.

Wina czerwone

Czerwone wina doskonale łączą się z daniami bardzo aromatycznymi, o głębokim smaku. Należy jednak pamiętać, że różnią się one między sobą intensywnością, co oznacza, że lżejsze czerwone trunki, na przykład wina półwytrawne o wyczuwalnej owocowej nucie należy łączyć z pikantnymi i wyrazistymi daniami z drobiu. Cięższe zaś bardziej pasują do mięs pieczonych czy z grilla. Półsłodkie wina czerwone pasują natomiast na przykład do deserów oraz do niektórych serów.

Wina różowe

Ten rodzaj wina świetnie sprawdzi się w połączeniu z rybami, zarówno tymi duszonymi, smażonymi, jak i wędzonymi. Doskonale komponuje się również z ostrzejszymi potrawami z drobiu, na przykład z kaczką z jabłkami lub z pikantnym kurczakiem. Różowe wina można również śmiało podawać z delikatnymi serami.

Wina musujące

Wina musujące najczęściej podawane są na początku przyjęcia w celu wzniesienia toastu. W połączeniu z jedzeniem są one niedoceniane i rzadko podaje się je w ten sposób, co jest dużym błędem. Wina te również mogą doskonale podkreślać smak wielu potraw. Dania z owocami morza, ryby takie jak dorsz czy łosoś, ale też kurczak, to potrawy, które doskonale łączą się z tym trunkiem.

Kolejność serwowania win

Jeżeli podczas jednego wieczoru podajemy różne rodzaje wina, zacznijmy od wytrawnych białych, a skończmy na ciężkich czerwonych winach, bądź na tych deserowych. Nigdy nie należy podawać win czerwonych przed białymi, ponieważ wprowadzi to gwałtowną zmianę w smaku. Jeśli szukasz szerokiego wyboru win które najlepiej się ze sobą skomponują, warto sprawdzić ofertę sklepów internetowych. W winiarniach online, takich jak na przykład sklep Winoland, znajdziesz szeroki asortyment najlepszych win. Są tam one dodatkowo dobrze opisane, co pomoże w dokonaniu najlepszego wyboru.

Po więcej wskazówek, zapraszamy na stronę https://winoland.com/.

Comments are closed.