Podjadanie pomiędzy posiłkami to jeden z najczęstszych powodów przybierania na wadze, szczególnie obecnie, gdy dużo czasu spędzamy w domu. Najczęściej podjadamy chipsy, cukierki czy czekoladki, czyli tłuste lub słodkie produkty. Tego typu przekąski raczej nie dają naszemu organizmowi wartości odżywczych, są to jedynie puste kalorie, które szybko zostają przetwarzane w tłuszcz. Niestety, poza wpływem na figurę, są one również niezwykle szkodliwe dla zdrowia. Jak więc radzić sobie z podjadaniem?
- Pamiętaj o nawodnieniu
Picie wody jest bardzo ważnym elementem zdrowego trybu życia, o czym powinien pamiętać każdy, nie tylko osoby dbające o linię. Zapewnia to nie tylko odpowiedni poziom nawodnienia, ale też zmniejszy uczucie głodu i ochotę na podjadanie. Jeśli nie lubisz pić zwykłej wody, można dodać do niej soku z cytryny i kilka listków mięty, a jej smak od razu będzie ciekawszy. Świetnym sposobem jest też picie herbatek ziołowych – każda z nich ma inne działanie prozdrowotne, wystarczy więc dobrać odpowiedni rodzaj dla siebie.
- Nie kupuj niezdrowych przekąsek
Jest to zasada wyjątkowo prosta, ale równie skuteczna. Słodycze czy chipsy nie będą aż tak kusić, jeśli nie znajdziesz ich w swojej kuchni. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie życia bez zjedzenia od czasu do czasu czegoś słodkiego, lub po obiedzie deser jest dla Ciebie niezbędny, warto przerzucić się na zdrowe zamienniki, najlepiej produkty naturalne.
Obecnie na rynku można znaleźć wiele produktów, którymi można zastąpić cukier. W tej roli świetnie sprawdza się cukier brzozowy, czyli ksylitol, który jest pozbawiony niemal wszystkich wad białego cukru. Jest on nie tylko mniej kaloryczny, ale również zdecydowanie zdrowszy. Produkt ten jest obecnie łatwo dostępny, jednak należy uważać na jego jakość i miejsce wytwarzania. Najlepiej jest zakupić go online, wysokiej jakości ksylitol produkowany w Europie oferuje na przykład sklep internetowy Słodkie zdrowie (
https://slodkie-zdrowie.pl/pl/).
- Planowanie posiłków z wyprzedzeniem
Najlepiej nie dopuszczać do sytuacji, w której poczucie dużego głodu każe zjeść coś natychmiast. W takich momentach nie tylko łatwo o przejedzenie, ale też trudniej jest dokonywać racjonalnych wyborów. Żeby uniknąć takich sytuacji warto jest jeść zawsze w stałych porach. Ważne są też dobrze przemyślane wcześniej posiłki o dobrych wartościach odżywczych. Jeśli nawet napadnie Cię nagłe uczucie dużego głodu, a w kuchni znajdziesz na przykład wcześniej przygotowaną zupę a nie jedynie słodycze, wybór będzie zdecydowanie ułatwiony.
- Hurtownia Kartonów – Ampak - 17 maja 2024
- Inwestowanie w mieszkania na wynajem – kluczowe kroki i wskazówki - 25 września 2023
- Uprawnienia SEP – klucz do bezpiecznej i efektywnej pracy - 18 września 2023