Seler – warzywo, które zna każdy, w końcu to składnik popularnej włoszczyzny. Niemal wszyscy używamy go w kuchni, ale czy wiemy, jak wpływa na nasz organizm? Jako pierwsi selera docenili przed tysiącami lat Egipcjanie, jednak obecnie także ma wielu zwolenników. W dzisiejszym wpisie powiemy nieco więcej na temat właściwości zdrowotnych tego warzywa.
Czy wiesz, że…
Seler to jedno z najstarszych warzyw na świecie, które jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Trudno w to uwierzyć, ale zawiera dwa razy więcej witaminy C niż popularne cytrusy, a ponadto witaminy z grupy B, witaminę A, PP i E, kwas foliowy oraz minerały: fosfor, wapń, cynk, potas, magnez, żelazo, a także beta-karoten. W selerze znajdziemy również flawonidy, związki roślinne o właściwościach rozkurczowych, przeciwzapalnych, moczopędnych, odtruwających i furanokumaryny o działaniu moczopędnym i rozkurczowym.
Gatunki i odmiany selera
Gatunki selera możemy podzielić na 3 grupy:
- Korzeniowe – najpopularniejsze odmiany: Jabłkowa, Feniks, Diamant, Albin
- Naciowe – najpopularniejsze odmiany: Verde Pascal, Nuget, Malachit, Zefir, Golden Spartan
- Liściowe – najpopularniejsze odmiany: Safir, Green Cutting
Właściwości lecznicze
Seler wkradł się przebojem na rynek dietetyczny. Przede wszystkim jest ceniony za właściwości odtruwające i odchudzające. Od lat największą sympatią darzą go Japończycy, ale systematycznie zdobywa także serca Polaków. Zdradzimy kilka sekretów, na temat tego, co kryje w sobie seler, że uznawany jest za jedno z najzdrowszych warzyw.
Obniża ciśnienie – doskonale sprawdza się, jako składnik diety u osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym, ponadto wspiera pracę serca i obniża poziom cholesterolu, zmniejszając przy tym ryzyko wystąpienia zawału i udaru mózgu.
Pomaga w walce z nowotworem – ekstrakt z selera zawiera poliacetylen, związek, który według badań naukowców, niszczy komórki nowotworowe. Może to być przełom w procesie poszukiwań leku na raka.
Odtruwa organizm – działanie moczopędne selera pomaga oczyścić organizm z toksyn, pobudza przemianę materii i chroni przed bolesną chorobą, jaką jest dna moczanowa.
Chroni przed anemią i depresją – seler wspiera proces wytwarzania krwinek, a tym samym zmniejsza krwawienia i pomaga utrzymać właściwą objętość krwi. Reguluje poziom hemoglobiny zapobiegając anemii, a także chroni układ nerwowy przed depresją i stanami lękowymi.
Wzmacnia kości – dzięki zawartości witaminy K, wapnia i fosforu seler wspiera kondycję kości, które są mniej podatne na urazy. Co więcej, zmniejsza ryzyko wystąpienia w przyszłości osteoporozy.
Jak widać na powyższych przykładach, bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca i oczyszczająca. Seler, jako warzywo mało kaloryczne, bogate w witaminy i minerały, świetnie sprawdzi się, jako składnik wielu potraw: zup, sałatek, soków, może także zastępować sól. Warto więc korzystać z jego dobrodziejstw i w naturalny sposób dbać o zdrowie oraz wspierać pracę organizmu.
- Sznurówki do butów nowej generacji - 8 Жовтня 2020
- Damskie Torebki - 18 Вересня 2020
- Jak wejść na rynek zagraniczny? Pozycjonowanie Niemcy - 17 Січня 2019