Od Margherity do wegetariańskiej

by:

Czas wolnydieta

Liczba zwolenników pizzy bije rekordy popularności w ogromnej liczbie krajów. To danie niezwykle rozpowszechnione na całym świecie. Jak to się zaczęło?

Pizza – danie międzynarodowe

Polacy mają kotlet schabowy, rosół i pierogi. Francuzi mają croissanty. Brytyjczycy mają śniadania z… ogromną liczbą składników. Niemcy mają gulasz z wieprzowiną i kapustą, a Belgowie czekoladę. Ale w gruncie rzeczy… wszyscy mamy pizzę!

Oczywiście łączą nas najpopularniejsze rodzaje, takie jak Capriciosa (sosem pomidorowym, serem mozzarella, szynką, grzybami i pomidorami), hawajska (z sosem pomidorowym, serem mozzarella, kurczakiem, kukurydzą, oregano i ananasem w roli głównej) czy Quattro Formaggi (zawiera sos pomidorowy, oregano i cztery rodzaje sera: mozzarella, pleśniowy, Camembert i Parmezan). Niemniej jednak – w każdym z krajów możemy spotkać pewne charakterystyczne dodatki, które w innych częściach świata po prostu cieszą się znacznie mniejszą popularnością.

O czym mowa? Dla przykładu – brytyjczycy wpadli na to, żeby połączyć pizzę ze śniadaniami. Brzmi świetnie, prawda? Na tradycyjnym cieście z pizzy pojawiają się dodatki takie jak choćby jajka, fasolka, kiełbaski, pieczarki czy pomidory. We Francji popularna jest wersja ze skwarkami z boczku i cebulą. Z kolei Niemcy często jedzą pizzę z owocami morza.

Jak zmienia się pizza?

Niektóre źródła podają, że historia pizzy rozpoczyna się jeszcze przed naszą erą (około 500 roku przed naszą erą). W ówczesnym wydaniu był to płaski kawałek chleba posmarowany oliwą i przyprawiony ziołami. Od czasu tak skromnego wydania, do dzisiejszych realiów, w których pizza na dowóz w nocy jest rozwiązaniem popularnym jak robienie kanapek do szkoły, zmieniło się naprawdę sporo.

Od czasu do czasu dostajemy informacje o nowych rodzajach pizzy. I szczerze przyznajemy, że niektóre z dodatków, które pojawiają się na cieście, naprawdę nas zaskakują. Przykłady? Proszę bardzo. To na przykład homary, kawior, banany, nutella – czy nawet ziemniaki, które zaczęły zyskiwać popularność już jakiś czas temu.

Redakcja
Ostatnio opublikowane przez Redakcja (zobacz wszystkie)

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *